Μέχρι ποια ηλικία παίζουν τα παιδιά με κουκλόσπιτα;

Τα κουκλόσπιτα είναι κάτι περισσότερο από χαριτωμένα. Είναι μία ευκαιρία για ανάπτυξη των λεπτών κινήσεων και των κοινωνικών δεξιοτήτων.

Μέχρι ποια ηλικία παίζουν τα παιδιά με κουκλόσπιτα;

Τα κουκλόσπιτα ενθαρρύνουν το ευφάνταστο παιχνίδι που βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και να κατανοήσουν τον κόσμο. Μέσα από το κουβάρι των ιστοριών που δημιουργούν και ξετυλίγουν παρουσιάζουν κοινωνικές καταστάσεις, φαντάζονται πολλαπλές προσωπικότητες και πραγματοποιούν συζητήσεις.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να παίξει ένα παιδί με κουκλόσπιτο

3 έως 9 ετών. Σε αυτές τις ηλικίες, τα παιδιά λατρεύουν να συμμετέχουν σε παιχνίδια φαντασίας αλλά και να φτιάχνουν σενάρια.

Η ομορφιά των κουκλόσπιτων είναι ότι μπορούν να μεγαλώσουν μαζί τους καθώς η φαντασία τους γίνεται πιο περίπλοκη. Τα νήπια λατρεύουν απλώς να αναπαράγουν καθημερινές δραστηριότητες στα κουκλόσπιτά τους, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά θα δημιουργήσουν περίτεχνες ιστορίες και χαρακτήρες.

Κάθε παιδί είναι διαφορετικό, φυσικά, αλλά σε γενικές γραμμές, δείτε τι να περιμένετε ανάλογα με την ηλικία:

1-2 ετών

Τα νήπια με τα παχουλά και ροδαλά μαγουλάκια μόλις αρχίζουν να ασχολούνται με το παιχνίδι προσποίησης. Μπορεί να αγκαλιάζουν και να βουρτσίζουν τα μαλλιά μιας κούκλας, αλλά τα περισσότερα παιδιά κάτω των δύο δεν θα καταλάβουν πραγματικά την έννοια του να προσποιούνται ότι οι κούκλες τους ζουν σε ένα κουκλόσπιτο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα διασκεδάσουν παίζοντας μαζί τους!

Τα νήπια λατρεύουν να εξερευνούν χαρακτηριστικά όπως ηχητικά εφέ και πόρτες που ανοιγοκλείνουν. Τους αρέσει επίσης να μετακινούν τα έπιπλα και να βρίσκουν όλους τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορούν να χωρέσουν κούκλες και αξεσουάρ στα δωμάτια.

Σε αυτή την ηλικία, τα κουκλόσπιτα συχνά αφορούν περισσότερο την εξερεύνηση του χώρου, τις λεπτές κινητικές δεξιότητες παρά με το παιχνίδι φαντασίας.

Καθώς όμως πλησιάζουν τα 3 , θα αρχίσετε να τα βλέπετε να συμμετέχουν σε απλά παιχνίδια προσποίησης, όπως να βάζουν τις κούκλες στο κρεβάτι ή σε καρέκλες γύρω από το τραπέζι της κουζίνας.

Το ιδανικό κουκλόσπιτο

  • Πολύ ανθεκτικό
  • Να μην υπάρχουν μικρά κομματάκια καθώς μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό
  • Πόρτες ή αξεσουάρ για άνοιγμα και κλείσιμο

3-5 ετών

Θα δείτε τη διασκέδαση να ξεκινά. Σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά θα αρχίσουν να δημιουργούν ιστορίες οι οποίες προφανώς δεν έχουν πάντα νόημα, αλλά δεν πειράζει!

Το ιδανικό κουκλόσπιτο

  • Αρκετά μεγάλο για να παίζει και με τους φίλους/ φίλες του
  • Όχι τόσο ψηλό που να μην μπορεί να φτάσει τους τελευταίους ορόφους
  • Απλά, στιβαρά έπιπλα που μπορούν να μετακινηθούν χωρίς να σπάσουν

6-9 ετών

Η δημιουργικότητα αρχίζει να αυξάνεται και μπορεί να εκπλαγείτε με το πόσο ανεπτυγμένος είναι ο κόσμος της φαντασίας τους.

Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι τα ενδιαφέρονταμετατοπίζονται σε διαφορετικούς τύπους παιχνιδιών. Μπορεί να ενδιαφέρονται περισσότερο για Barbies ή κούκλες που μοιάζουν με έφηβες.

Δυστυχώς, σε αυτή την ηλικία πολλά αγόρια βιώνουν κοινωνική πίεση που τα εμποδίζει να παίξουν με κούκλες και κουκλόσπιτα. Επειδή, όμως, το παιχνίδι με το κουκλόσπιτο είναι τόσο ευεργετικό για την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης και των κοινωνικών δεξιοτήτων, σκεφτείτε καλά πριν του αγοράσετε μια μπάλα ποδοσφαίρου.

Το ιδανικό κουκλόσπιτο

  • Αρκετά μεγάλο για να παίζει και με τους φίλους/ φίλες του
  • Ένα κουκλόσπιτο που ταιριάζει στον τύπο και το μέγεθος της κούκλας που έχει
  • Πιο περίτεχνα αξεσουάρ και έπιπλα

10-12 ετών

Οι χρυσές μέρες του κουκλόσπιτου σιγά σιγά τελειώνουν, αλλά ακόμη και αυτά τα πρόωρα εφηβάκια εξακολουθούν να διασκεδάζουν.

Για μερικά μεγαλύτερα παιδιά, το παιχνίδι με το κουκλόσπιτο τους γίνεται μια άκρως μυστική δραστηριότητα καθώς φίλοι και οι συμμαθητές πιθανώς έχουν σταματήσει να παίζουν με κουκλόσπιτα.

Για άλλα, αρχίζουν να γίνονται περισσότερο ένα εργαλείο για κοινωνικό παιχνίδι και λιγότερο μια δραστηριότητα που κάνουν μόνα τους. Με άλλα λόγια, όταν το παιδί σας έχει έναν φίλο, μπορεί να του αρέσει να χτίζουν παρέα έναν φανταστικό κόσμο δημιουργώντας περίπλοκες κοινωνικές καταστάσεις, αλλά μπορεί να παρατηρήσετε ότι απολαμβάνει λιγότερο να παίζει μαζί τους όταν είναι μόνο του.

Πηγή: kidkraft.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved