Μέχρι ποια ηλικία θεωρείται ένα παιδί νήπιο;

Ανακαλύψτε τα ηλικιακά ορόσημα και τις δραστηριότητες ενθαρρύνουν την ανάπτυξη του νήπιου παιδιού σας. Επιπλέον, διαβάστε πρακτικές συμβουλές για την εκπαίδευσή του για τη χρήση της τουαλέτας.

Μέχρι ποια ηλικία θεωρείται ένα παιδί νήπιο;
Bigstock

Ένα παιδί ηλικίας μεταξύ ενός έως τριών ετών θεωρείται νήπιο. Αυτή είναι η περίοδος που το παιδί σας «μεταπηδά» από την βρεφική ηλικία και μπορεί πια να πάει σε προσχολικό νηπιαγωγείο . Θα παρατηρήσετε δραστικές αλλαγές στις κοινωνικές, συναισθηματικές, κινητικές και επικοινωνιακές δεξιότητές του.

Ποια είναι τα ηλικιακά ορόσημα

Όσο περνά ο καιρός, θα παρατηρείτε πολλές αλλαγές στο νήπιο παιδί σας. Τα νήπια συνειδητοποιούν περισσότερο τον εαυτό τους και το περιβάλλον γύρω τους. Πρέπει να παρατηρείτε και να παρακολουθείτε την πρόοδο του παιδιού σας καθημερινά.

  • Το νήπιό σας θα προσπαθεί να κινείται συνεχώς. Το να πηγαίνει από το ένα δωμάτιο στο άλλο και να γράφεις στους τοίχους θα είναι ρουτίνα για αρκετούς μήνες.
  • Το εύρος προσοχής γίνεται μικρότερο από πριν. Θα ασχολείται με κάτι και μετά θα στραφούν προς κάτι άλλο που θα τραβήξει την προσοχή τους σε χρόνο μηδέν.
  • Θα αρχίσει να τρέχει πιο ομαλά και με συντονισμένο τρόπο σε αντίθεση με το πώς ξεκίνησε.
  • Θα μάθει να κρίνει την ασφάλεια των χώρων ενώ περπατά. Μπορεί να περπατά προς τα πίσω ή να αποφεύγει τις αιχμηρές γωνίες. Αλλά θα πρέπει να το παρακολουθείτε μέχρι να είστε σίγουρες ότι μπορεί να κάνει πράγματα μόνο του.
  • Δεν μπορεί να επιλέξει ποια δραστηριότητα προτιμά, γι’ αυτό δεν χρειάζεται να το αναγκάζετε να κάνει κάτι που το ενδιαφέρει λιγότερο.
  • Ενθαρρύνετέ το να παίξει έξω στην ύπαιθρο στον κήπο, στο πάρκο ή στην αυλή.
  • Το μικρό παιδί σας θα ήθελε να κάνει πράγματα μόνο του χωρίς τη βοήθεια κανενός. Αφήστε το να το κάνει ενώ το επιβλέπετε.
  • Τα νήπια παρατηρούν και προσπαθούν να μιμηθούν. Βεβαιωθείτε ότι δεν μιμούνται κάτι που είναι επικίνδυνο. Εξηγήστε του με λόγια και με χειρονομίες εάν έκανε κάτι που δεν είναι σωστό.
  • Αναζητήστε σημάδια κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Δείχνει αντικείμενα ή κοιτά προς αντικείμενα που επισημαίνετε; Του αρέσει να το αγκαλιάζετε; Διατηρεί οπτική επαφή ενώ μιλά; Χαμογελά; Γυρνά προς το μέρος σας όταν φωνάζετε το όνομά του; Η απουσία των παραπάνω μπορεί να υποδηλώνει αυτισμό .

Πώς να εκπαιδεύσετε το παιδί σας για τη τουαλέτα

Η εκπαίδευση για τη τουαλέτα διδάσκει στο παιδί πώς να ελέγχει την ουροδόχο κύστη του αλλά και το έντερο μέχρι να φτάσει στο μπάνιο .

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη μέθοδος. Οι περισσότερες μέθοδοι εκπαίδευσης συνήθως λειτουργούν με τεχνική δοκιμής και λάθους. Θυμηθείτε, αυτό που λειτουργεί για ένα παιδί μπορεί να μην λειτουργεί για ένα άλλο.

  • Μερικές συνήθεις μέθοδοι περιλαμβάνουν:
  • Ρωτήστε το παιδί κάθε λίγες ώρες για το αν χρειάζεται να πάει στην τουαλέτα .
  • Επιβράβευση του παιδιού με κάποια δώρα για την πράξη του να πάει στην τουαλέτα.
  • Διαβάστε ένα βιβλίο σχετικά με την εκπαίδευση του γιογιό και συζητήστε το με το παιδί.
  • Επίδειξη χρήσης τουαλέτας καθώς το παιδί μπορεί να σας μιμηθεί.

Αντί να χρησιμοποιείτε μία μόνο μέθοδο, μπορείτε να τις συνδυάσετε. Μην βιαστείτε. Να θυμάστε ότι κάθε παιδί είναι μοναδικό. Σταδιακά, θα κατανοήσετε και θα αποδεχτείτε τις συνήθειες του παιδιού σας και θα μάθετε τρόπους προσαρμογής στις συγκεκριμένες συμπεριφορές του.

Είναι πάντα συνετό να συμβουλεύεστε μια/έναν ειδικό για οποιαδήποτε από τις ανησυχίες σας σχετικά με τα αναπτυξιακά ορόσημα του παιδιού σας.

Πηγή: medicinenet.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved