Έξι πιθανές αιτίες της αποβολής

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μία γυναίκα μπορεί να αποβάλει.

Έξι πιθανές αιτίες της αποβολής
Bigstock

Οι υπάρχουσες έρευνες αναφέρουν ότι το 12-15% των κυήσεων καταλήγουν σε αποβολή. Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος τις πρώτες 12 εβδομάδες, με τα ποσοστά να δείχνουν ότι το 80% όλων των αποβολών συμβαίνουν στο πρώτο τρίμηνο.

Ο κίνδυνος αποβολής μειώνεται σημαντικά μετά τη 12η εβδομάδα με μόλις 1-5 στις 100 εγκυμοσύνες να καταλήγουν σε αποβολή την περίοδο αυτή.

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν αποβολή, όπως οι γενετικές ανωμαλίες, οι διαταραχές του θυρεοειδούς, ο διαβήτης, κ.α. Ας τα δούμε αναλυτικά.

Χρωμοσωμικές ανωμαλίες

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG), η πιο κοινή αιτία αποβολής είναι μια γενετική ανωμαλία στο έμβρυο. Οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες αφορούν ανωμαλίες στον αριθμό ή και την δομή των χρωμοσωμάτων. Οι άνθρωποι έχουν 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων, το καθένα από τα οποία μεταφέρει χιλιάδες γονίδια.

Ενώ ορισμένες χρωμοσωμικές ανωμαλίες είναι συμβατές με τη ζωή (όπως η τρισωμία 21, ο πιο κοινός τύπος συνδρόμου Down), άλλες χρωμοσωμικές διαταραχές δεν είναι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, «η ανάπτυξη απλώς σταματά», εξηγεί η γυναικολόγος dr Nowacki στο Parents.

Οι αποβολές που προκαλούνται από χρωμοσωμικές ανωμαλίες συμβαίνουν συχνότερα γυναίκες άνω των 35 ετών. «Αυτό συμβαίνει επειδή τα ωάρια γερνούν», λέει η γυναικολόγος dr Stephanie Zobel.

«Η πατρική ηλικία μπορεί επίσης να παίξει ρόλο», συμπληρώνει. «Η συχνότητα των αποβολών σε γυναίκες κάτω των 20 ετών είναι περίπου 12% έως 15% και διπλασιάζεται όσο η γυναίκα πλησιάζει τα 40. Δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να γίνει για να αποτραπεί η αποβολή λόγω χρωμοσωμικής ανωμαλίας».

Διαταραχές του θυρεοειδούς

Είτε πρόκειται για υποθυρεοειδισμό, είτε υπερθυρεοειδισμό, οι διαταραχές του θυρεοειδούς μπορεί να οδηγήσουν σε υπογονιμότητα, ακόμη και να προκαλέσουν επαναλαμβανόμενες αποβολές. Αυτό συμβαίνει γιατί οι διαταραχές του θυεροειδούς προκαλούν ορμονικές αλλαγές που μπορεί να επηρεάσουν τον κύκλο και τη δυνατότητα γονιμοποίησης.

Διαβήτης

Ο μη ελεγχόμενος διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποβολή. «Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για να να βελτιστοποιήσουν τον έλεγχο του σακχάρου τους», εξηγεί η γυναικολόγος dr Stephanie Zobel στο Parents. «Ο μη ελεγχόμενος διαβήτης στο πρώτο τρίμηνο μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα ποσοστά αποβολών και επίσης σε σημαντικά αυξημένο κίνδυνο σοβαρών γενετικών ανωμαλιών».

Επιπλοκές που σχετίζονται με τη μήτρα

Λιγότερες συχνές αιτίες αποβολής μπορεί να είναι προβλήματα όπως:

  • Τα ινομυώματα της μήτρας μπορεί να επηρεάσουν την εμφύτευση ή την παροχή αίματος στο έμβρυο.
  • Το διάφραγμα μήτρας ή διθάλαμος μήτρα, μια μορφή εκ γενετής ανωμαλίας διάπλασης της μήτρας, στην οποία η κοιλότητα της μήτρας διαχωρίζεται πλήρως ή μερικώς από ένα τμήμα ιστού.

Ορμονικές ανισορροπίες

Οι ορμονικές ανισορροπίες μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αποβολή. Για παράδειγμα, μερικές φορές, το σώμα δεν παράγει αρκετή ορμόνη προγεστερόνη, η οποία είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί η επένδυση της μήτρας ώστε να στηρίξει το έμβρυο.

«Επειδή αυτό δεν είναι πολύ συνηθισμένο, συνήθως το εξετάζουμε ως ενδεχόμενο μόνο αν κάποια γυναίκα έχει πολλαπλές αποβολές», αναφέρει στο Parents ο Jonathan Schaffir, MD, επίκουρος καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής του Οχάιο. Εάν η ορμονική ανισορροπία οδήγησε στην αποβολή, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες μιας επιτυχημένης επόμενης εγκυμοσύνης.

Τρόπος ζωής

Ορισμένες συνήθειες και των δύο συντρόφων, όπως η χρήση ναρκωτικών, η χρήση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και το κάπνισμα, έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν αποβολή στο πρώτο τρίμηνο αλλά και σε μετέπειτα στάδιο της εγκυμοσύνης.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved